LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rata pierderilor dintre forțele ruse și forțele ucrainene din Bakhmut a fost de 7,5:1. Noi raiduri ucrainiene pe teritoriul rus

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rata pierderilor dintre forțele ruse și forțele ucrainene din Bakhmut a fost de 7,5:1. Noi raiduri ucrainiene pe teritoriul rus

Guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a confirmat că au existat lupte în Novaia Tavoljanka.

Militari ucrainieni. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.39 Elemente ale Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei (LSR) au efectuat un alt raid limitat în regiunea Belgorod pe 4 iunie și se pare că în prezent operează într-o așezare de la graniță rusă. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 iunie arată personalul LSR și RDK înaintând spre Novaia Tavoljanka (la 3,5 km de granița cu Ucraina). Guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a confirmat că au existat lupte în Novaia Tavoljanka, deși Ministerul Apărării din Rusia a susținut că unitățile din Districtul Militar de Vest și Serviciul Rusiei de Grăniceri au lovit un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean în apropierea așezării, obligându-i să se retragă. Bloggeri ruși au susținut că un grup de sabotaj și recunoaștere format din 20 de persoane a intrat în Novaia Tavoljanka fără vehicule blindate. Corespondentul șef pe domeniul Afacerilor Externe al Wall Street Journal, Iarsoslav Trofimov, a raportat că luptătorii ruși pro-ucraineni rămân în Novaia Tavoljanka începând cu 17.00 (ora standard a Moscovei).

UPDATE 06.16 Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a răspuns cererii RDK și LSR de a negocia schimbul de prizonieri de război ruși capturați. LSR și RDK i-au adresat lui Gladkov un videoclip care pretindea că îi arată luptători RDK și LSR cu doi prizonieri ruși pe care au spus că i-au capturat lângă Novaia Tavoljanka. RDK și LSR au cerut ca Gladkov să sosească la biserica din Novaya Tavoljanka până la 17.00 (ora standard a Moscovei) pentru a negocia pentru eliberarea prizonierilor de război. Gladkov a declarat că este gata să se întâlnească cu luptătorii RDK și LSR la punctul de control Shebekino pentru a negocia schimbul de prizonieri. Mai târziu, Gladkov a refuzat să se întâlnească cu luptătorii RDK și LSR, deoarece credea că prizonierii de război ruși erau deja morți. RDK și LSR au lansat un videoclip ulterior în care se arată 12 prizonieri de război ruși, criticându-l pe Gladkov pentru lipsă de curaj și afirmând că vor trimite prizonierii de război în Ucraina.

UPDATE 05.55 Răspunsurile disonante ale Rusiei la și raportările despre raidul limitat din regiunea Belgorod continuă să sugereze că, conducerea rusă nu a decis încă cum să reacționeze la aceste raiduri transfrontaliere limitate. Raportările contradictorii din surse oficiale ruse despre situația din regiunea Belgorod și decizia personală aparentă a lui Gladkov de a răspunde RDK și LSR sugerează că Ministerul Apărării și Gladkov nu își coordonează răspunsurile la raiduri. ISW a raportat anterior că oficialii ruși au răspuns în mod disproporționat raidurilor limitate pe teritoriul rus, într-un efort de a atenua anxietatea crescândă a Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, susținând în același timp operațiunile de informare în desfășurare care urmăresc să prezinte războiul ca existențial Rusiei. Răspunsurile rusești s-au concentrat în primul rând pe efectele informaționale și nu există nicio indicație că, conducerea rusă a stabilit o politică mai largă pentru prevenirea raidurilor limitate ulterioare în regiunile de graniță ruse. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile ruse orchestrează răspunsul de evacuare la această activitate. Un luptător RDK a susținut pe 4 iunie că autoritățile din regiunea Belgorod nu au organizat măsurile de evacuare anunțate în zona Shebekino și că cetățenii ruși au fugit în mare măsură de la sine, lăsând multe așezări semi-abandonate. Gladkov a susținut că 4.000 de rezidenți din zonă sunt cazați în prezent în centre de cazare temporare în legătură cu eforturile de evacuare. Consilierul ucrainean al ministrului afacerilor interne Anton Herashchenko a declarat pe 4 iunie că activitatea RDK și LSR i-a determinat pe liderii ruși să devieze forțe semnificative pentru a opri incursiunile la frontieră, deși ISW nu a observat confirmarea faptului că forțele ruse au făcut acest lucru.

UPDATE 05.26 Raidurile limitate și bombardamentele la graniță din regiunea Belgorod devin din ce în ce mai mult punctul central al criticilor împotriva conducerii militare ruse. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a continuat să folosească situația din regiunea Belgorod pentru a critica Ministerul Apărării pe 3 și 4 iunie, anunțând în mod special lipsa de răspuns din partea ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, a generalului colonel Alexander Lapin și a șefului Armatei Statului Major rus. generalul Valeri Gerasimov. Prigojin s-a oferit să negocieze eliberarea prizonierilor de război deținuți de RDK și LSR dacă autoritățile ruse nu reușesc să facă acest lucru și a răspuns criticilor aduse ofertei sale declarând sarcastic că Rusia are o problemă cu oamenii care au „bile”. Alți bloggeri ultranaționaliști au răspuns la ultimul raid criticându-l pe Gladkov pentru că este dispus să negocieze cu RDK și LSR și autoritățile ruse pentru că nu au informat în mod constant publicul despre situația din regiunea Belgorod. Un proeminent blogger a folosit raidul din regiunea Belgorod pentru a critica Ministerul Apărării pentru că nu a finanțat formațiunile de voluntari de apărare teritorială din Belgorod și pentru că nu i-a considerat pe voluntari drept niște combatanți. Fostul ofițer rus și ultranaționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut că Kremlinul nu poate face nimic în privința situației din regiunea Belgorod fără a se angaja într-o deturnare costisitoare a resurselor care s-ar termina probabil într-o operațiune de uzură care amintește de Bakhmut.

UPDATE 05.08 Forțele ruse au vizat din nou Ucraina cu drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană pe 4 iunie, marcând a patra zi consecutivă de atacuri în toată Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat cinci drone Shahed-136/131 din regiunea Briansk și șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe șase bombardiere strategice Tu-95 care au zburat deasupra Mării Caspice în dimineața zilei de 4 iunie. Forțele ucrainene au doborât trei drone Shahed și patru rachete de croazieră. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că două rachete rusești au lovit un aerodrom activ ucrainean în apropiere de Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad. Ihnat a adăugat că două drone Shahed au lovit o infrastructură nespecificată din regiunea Sumy. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele și rachetele care au vizat Kievul.

UPDATE 04.48 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 4 iunie că forțele ucrainene ar fi putut recâștiga poziții în sud-vestul Bakhmutului, susținând rapoartele repetate ucrainene conform cărora forțele ucrainene își mențin poziții la periferia de sud-vest a orașului. Prigojin a susținut că unele rapoarte nespecificate sugerează că forțele ucrainene au stabilit posturi de observație în periferia de sud-vest a orașului Bakhmut. Prigojin a recomandat ca forțele ruse din Bakhmut să ia măsuri dacă aceste rapoarte sunt adevărate. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar și alți oficiali ucraineni au raportat continuu că forțele ucrainene mențin poziții în periferia de sud-vest a lui Bakhmut din 20 mai, când Prigojin a susținut că forțele Wagner au ocupat întregul oraș.

UPDATE 04.20 Forțele ruse au efectuat o recunoaștere în forță nereușită la nord-est de orașul Harkiv pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a efectuat o încercare nereușită de a pătrunde prin apărarea ucraineană lângă Zelene (34 km nord-est de orașul Harkiv)].

image

UPDATE 03.55 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse încearcă să recâștige inițiativa pe linia Kupiansk-Svatove-Kreminna și își întăresc trupele de-a lungul liniei de front Lugansk-Harkiv. Comandantul grupului de forțe de est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a raportat că forțele ruse încearcă să-și reia operațiunile ofensive în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk), Novoselivske și Kuzemivka (16 km nord-vest de Svatove), Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna) , Bilohorivka (13 km sud de Kreminna) și Spirne (27 km sud de Kreminna). Syrskyi a adăugat că forțele ruse își întăresc pozițiile cu unități de asalt „Storm Z” care sunt constituite cu condamnați. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat un grup de 500 de condamnați pentru a întări un element nespecificat care operează în regiunea Harkov și că forțele ucrainene au rănit aproape 100 dintre acești condamnați cu foc de artilerie.

UPDATE 03.32 Ambele forțe - ucrainene și ruse - au susținut că au realizat câștiguri teritoriale limitate pe linia Kupyansk-Svatove pe 4 iunie. Syrskyi a declarat că forțele ucrainene au avansat cu succes 400 de metri într-o zonă nespecificată în direcția Svatove și au eliberat o zonă semnificativă a pădurii Ivanivskyi. Surse ruse au susținut că forțele ruse au traversat râul Oskil și au capturat Novomlynsk (21 km nord-est de Kupyansk), dar au remarcat absența dovezilor foto sau video pentru acest avans pretins. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Novoselivske, în timp ce Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Berestove (20 km nord-vest de Svatove), Andriivka (14 km vest de Svatove). și Novoselivske.

UPDATE 03.14 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la sud de Kreminna pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes Bilohorivka și Spirne. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse și ucrainene s-au angajat în luptă de-a lungul autostrăzii R-66 de lângă Kreminna.

UPDATE 02.56 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în jurul orașului lui Bakhmut pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Ivanivske și Bila Hora (12 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în direcția Ivanivske și că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de asalt în apropiere de Zaliznyanske (9 km nord-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele Wagner continuă să se retragă din Bakhmut și că forțele aeriene obișnuite ale Rusiei (VDV) le înlocuiesc. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a raportat că rata pierderilor dintre forțele ruse și forțele ucrainene din Bakhmut a fost de 7,5: 1.

image

UPDATE 02.33 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive lângă Avdiivka pe 4 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene în apropiere de Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Unele surse ruse au susținut că forțele ucrainene au intrat în Vodyane, în timp ce unii bloggeri ruși au respins această afirmație. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în apropierea Avdiivka.

image png

UPDATE 02.04 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Marinka pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins toate atacurile la sol rusești în apropiere de Marinka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele speciale cecene „Akhmat” (Spetsnaz) continuă operațiunile ofensive în direcția Marinka. Un blogger rus a susținut că unitățile Akhmat și elementele Brigăzii a 5-a Independente de Infanterie Motorizată (corpul 1 de armată) cu sprijinul de artilerie din partea Diviziei a 150-a de Infanterie Motorizată (Armata a 8-a Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) au condus operațiuni de asalt în Marinka, în timp ce forțele ucraineene au încercat să contraatace în Marinka.

UPDATE 01.52 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în sudul Oblastului Donețk pe 4 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Pavlivka (2 km sud-vest de Vuhledar) și Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar). Un alt blogger a caracterizat atacurile ucrainene de lângă Pavlivka și Mykilske drept operațiuni de recunoaștere în forță nereușite.

UPDATE 01.27 Forțele ucrainene au condus atacuri locale la sol și au făcut câștiguri tactice limitate în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 4 iunie. Imaginile geolocalizate postate pe 4 iunie arată că forțele ucrainene mecanizate au făcut progrese limitate la nord-est de Rivnopil. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat în direcția Pryyutne (la 15 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Makariivka (la 4 km sud-vest de Velyka Novosilka) și au capturat Novodarivka (14 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Neskuchne la sud-vest de Velyka Novosilka (2 km sud-vest de Velyka Novosilka) ). Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare rusă și au avansat cu 500 de metri până la trei kilometri în această zonă. Nu există nicio dovadă vizuală pentru aceste rapoarte la momentul scrierii acestui articol. Limbajul acestor rapoarte sugerează că forțele ruse și-au pierdut pozițiile și în Levadne (18 km sud-vest de Velyka Novosilka), deși nu este clar dacă aceasta este o dezvoltare recentă sau a avut loc la o dată mai devreme. Imaginile postate pe 2 iunie arată elemente de artilerie ale unei brigăzi de artilerie ucrainene care desfășoară misiuni de foc împotriva pozițiilor rusești în apropiere de Staromaiorske, la aproximativ 7 km sud și, respectiv, 7 km sud-est de Neskuchne și, respectiv, Rivnopil. Unii bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au încercat contraatacuri limitate lângă Mala Tokmachka (28 km sud-est de Hulyaipole) și că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene împotriva forțelor ucrainene care atacau lângă Hulyaipole. Bloggeri ruși au susținut că batalionul rus de voluntari „Vostok” și elementele Armatei a 5-a Arme Întrunite (districtul militar de est) s-au apărat cu succes împotriva progreselor ucrainene ulterioare. Sursele ruse au susținut în mare măsură că contraatacurile ucrainene localizate au fost operațiuni de recunoaștere în forță.

image

UPDATE 01.11 Forțele ucrainene au continuat să vizeze zonele din prima linie și din spatele frontului din sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachete ucrainene care vizau Berdyansk și Melitopol pe 3 iunie. Sursele ruse au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit zone suplimentare în regiunea Zaporijia pe 4 iunie: lângă Melitopol, la nord-est de Melitopol, lângă Cernihivka și lângă linia frontului lângă Verbove și Polohy. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a susținut că apărarea antiaeriană rusă și sistemele de război electronic au distrus sau dezactivat nouă UAV-uri ucrainene care vizau Djankoi, Crimeea, pe 3 iunie.

image

UPDATE 00.44 Ministerul Apărării din Rusia a prezentat un proiect de decret guvernamental care nu va mai necesita prezența unei persoane la un birou de înrolare pentru înregistrarea militară. Proiectul de decret prevede că oficialii ruși vor putea înregistra cetățenii pentru serviciul militar „fără înfățișarea personală a cetățenilor în armată [biroul de recrutare] pe baza informațiilor conținute în resursa de informații de stat, alte sisteme informaționale de stat și resurse informaționale.” Se pare că cetățenii ruși vor primi notificări privind înregistrarea și anularea înregistrării în conturile lor personale pe Portalul serviciilor de stat ruse. Duma de Stat a Rusiei a adoptat un proiect de lege la 11 aprilie prin care aprobă crearea unui registru digital unificat al cetățenilor ruși eligibili pentru serviciul militar. ISW a evaluat că Kremlinul a pledat pentru registrul digital pentru a utiliza instrumente ale autoritarismului digital pentru a îmbunătăți eficiența emiterii de somații și pentru a reprima împotrivirea la recrutare, iar acest nou proiect de decret guvernamental este probabil o parte a acestui efort.

UPDATE 00.21 Surse ucrainene au raportat că militarii ruși continuă să-și părăsească pozițiile în Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat pe 4 iunie că aproximativ 40 de militari ruși în apropiere de Svatove, regiunea Lugansk și-au părăsit pozițiile de luptă și au dezertat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au trimis două elicoptere și o unitate Rosgvardia pentru a-i căuta pe dezertori.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși continuă să folosească scheme de odihnă și reabilitare pentru a deporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate în Rusia. Fostul oficial al Republicii Populare Lugansk (LNR) Rodion Miroshnik a declarat pe 4 iunie că organizația de voluntari „Helping Ours” a trimis 103 persoane, 67 de copii și 36 de mame, din regiunile Lugansk și Donețk ocupate la sanatoriul Klyazma din regiunea Moscova. Miroshnik a declarat că „Helping Ours” a ajuns la un nou acord cu Agenția Medicală și Biologică Federală Rusă pentru a trimite încă 162 de persoane, în principal copii cu vârste între cinci și 13 ani, la sanatoriul Klyazma până la sfârșitul anului 2023. Un agregator de știri rus a raportat pe 3 iunie că taberele de sănătate pentru copii din regiunea Briansk vor primi 750 de copii din Bryanka, regiunea Lugansk și că 90 de copii din așezare vor ajunge în regiunea Briansk în iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”